Jaktställ för tjejer

För 20 år sedan fick jag ett infall att jag skulle ta jägarexamen. Egentligen hade jag inget som helst intresse för att skjuta djur, varken harar, rådjur eller älg. Men en kompis till mig köpte sig en labrador retriever för att träna jakt med, alltså apport med fågel. Jag minns att jag var med henne i jakten på (kul jag är va) ett jaktställ för tjejer. Vi var runt en hel dag bara för att ge upp letandet efter cirka 6 timmar i olika butiker. Det fanns helt enkelt inga jaktställ som var utformade för att passa oss tjejer.

Jaktställ med dålig passform

De jaktställ som fanns på den tiden (20 år sedan då) passade bara personer över 170 centimeter utan några former över rumpa eller lår. En smal karl helt enkelt. Byxorna som vi provade fick vi antingen bara upp till låren innan dom höll på att spricka, eller så flaxade byxbenen och i midjan hade vi fått plats två personer. Jackorna var alldeles för stora och klumpiga med långa ärmar och som tält i midjan. Det enda som var bra med stora jackor var att det gick att klä sig varmt på vintern för du kunde lätt ha 4 tröjor under.

Hundställ blev jaktställ

Eftersom jag inte behövde något kamouflage på mina jaktkläder så tänkte jag att jag likaväl kunde ta på mig mitt hundställ. Jag hade köpt en jacka med många fickor som var bra att ha på när jag tränade hund. Eftersom jag var mycket ute i skog och mark för att lägga spår så hade jag flera funktionsplagg som fyllde ungefär samma syfte som jaktstället hade gjort. Så min hundjacka har varit med på åtskilliga jaktpass i älgtornet och styckande av rådjur och vildsvin. Handen på hjärtat så är det nog mitt allra bästa ”jaktställ” jag någonsin har haft (och även det enda).