Är hund rätt för dig?

Att bestämma sig för att skaffa hund borde inte vara ett lätt beslut. Detta eftersom husdjur, och då framförallt hundar innebär omställningar och ansvar en lång tid framöver. Har ni båda tur kan det bli ett hundliv som varar över 15 år. Utöver det stora ansvaret kostar hunden en hel del pengar. Givetvis ska hunden ha mat varje dag, den ska ha någonstans att sova (om den inte får sova hos matte eller husse), regelbundna veterinärbesök ska göras och så vidare.

Nedan följer information om vad du som går i tankarna på att skaffa hund bör tänka på innan du kontaktar uppfödaren.

Klarar du av att ta hand om en hund?

Frågan är den första man ska besvara och kanske den viktigaste, är du lämpad att ha hund? Lämpad innebär inte huruvida du är som person, utan det handlar om ifall du har tid att engagera dig i en ny familjevän. En hund, framförallt en liten valp på 8 veckor kräver enormt mycket uppmärksamhet för att den ska tjäna sig trygg och avslappnad. Då valpen är ett djur med intelligens som växer i samma takt som valpen, förtjänar hunden att bli lika ompysslad som utmanad. En hund kräver också daglig motion, hur långt och hur många gånger per dag som en hund måste vara ute och röra sig skiljer sig mellan hundraser. Ju större hund desto mer energi och därför behövs mer fysisk aktivitet. I början kommer man även behöva vakna mitt i natten för att gå ut med valpen, annars blir valpen aldrig rumsren. En hund ska heller aldrig lämnas ensam i mer än 5 timmar åt gången/dag. För valpar är tiden de får vara ensamma ännu kortare, i början får valpar inte lämnas ensamma alls.

Anser du att dessa krav är för stora för dig just nu bör du tänka om och vänta med att skaffa hund.

Vilken ras passar dig bäst?

Om du vet med dig att du kommer kunna ha tid med en ny familjemedlem är nästa fråga vilken hundras som är bäst lämpad för dig. Bor du på landet och gillar att vara ute och vandra i naturen kan en större hund vara rekommenderat. Exempel på sådana hundraser är Labrador, Schäfer och Dalmatiner. Bor du istället i stan och har få öppna landskap att promenera i rekommenderar vi en lite mindre hund. Exempelvis Pudel, Tax eller Dvärgschnauzer. Vilken hund du väljer beror på hur du är som person.

Tänk på att hundar kan behöva sin egen lilla sovplats, att köpa hundsängar görs bäst i butik eller online.